Tänään ollaan pääsiäisviikolla ja kiirastorstaissa, jolloin monella alkaa pääsiäisen vietto. Palmusunnuntaista alkavan hiljaisen viikon päivät on nimetty erilaisilla nimillä, jotka juontavat juurensa vanhan kansan askareisiin ja pääsiäisvalmisteluihin.
Malkamaanantai
Hiljaisen viikon maanantaita oli tapana kutsua malkamaanantaiksi. Silloin kaadettiin ja kerättiin polttopuita. Malka on vanha nimitys olkikaton tukihirsille.
Tikkutiistai
Tiistaina puista vuoltiin sytykkeitä, sillä vanhan uskomuksen mukaan tuona päivänä vuollut sytykkeet olivat hyvällä onnella varustettuja. Niitä aseteltiin myös hirsiseinien väleihin karkottamaan pahoja henkiä ja tuomaan onnea.
Kellokeskiviikko
Keskiviikkona navetassa talvehtineelle karjalle laitettiin kellot takaisin kaulaan. Kellot kaulassa lehmät saivat laiduntaa ulkona ja niiden olinpaikka kuului tupaan asti.
Kiirastorstai
Torstaina karkotettiin pihapiirissä vaikuttava paha olento, kiira, kiertämällä talo ja pihamaat kolisevan romun sekä savuavan terva-astian kanssa. Kiiras viittaa myös puhdistautumiseen ja ripittäytymiseen.
Pitkäperjantai
Pitkäperjantain aikana hiljennyttiin pääsiäispyhien viettoon. Nimellä on myös hyvin uskonnollinen kaiku, jossa päivän pituuteen liittyy sen surullinen luonne.
Lankalauantai
Lauantaina talven aikana kehrätyt langat pestiin ja värjättiin. Sukkasunnuntaina langat kudottiin vaatteiksi.
Sukkasunnuntai
Pääsiäispäivän eli sukkasunnuntain nimityksen uskotaan tulevan myös ”sukkasillaan” eli hiljaa olemisesta. Uudempien versioiden mukaan sukkasunnuntaina kuitenkin juhlitaan niin, että sukatkin lähtevät jaloista.
Hyvää ja onnellisia hetkiä sisältävää pääsiäisen aikaa sinulle ja läheisillesi 💛💛💛